TUZUK

AKBANK  TEFTİŞ HEYETİNDEN YETİŞENLER  DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

Madde: 1- Derneğin adı “Akbank Teftiş Heyetinden Yetişenler Derneği”dir. Derneğin merkezi İstanbul’dur. Şubesi yoktur. Şube açılması kararı Yönetim Kurulu’nun teklifi ile Genel Kurulca alınır. Akbank Teftiş Heyetinden Yetişenler Derneği izleyen maddelerde (AKDENET) kısa adı ile anılmıştır.

DERNEĞİN AMACI VE BU AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMALAR VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ

Madde: 2- Dernek, üyelerinin sosyal ve mesleki dayanışmalarını artırmak, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak, bankacılık ve denetim mesleğinin geliştirilmesine destek vermek amacı ile kurulmuştur.

Dernek bu amacını gerçekleştirmek için;

a)  Üyelerinden aidat alır, dışarıdan ve üyelerinden bağış ve yardım kabul edebilir.

b)  Taşınır ve taşınmaz mal edinebilir. Edinilen taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde tasarruflarda bulunabilir, satabilir, herhangi bir ayni veya şahsi hakla takyid edebilir. Ezcümle ipotek alabilir, ipotek verebilir, leh veya aleyhe intifa, sükna gibi haklar tesis edebilir.

c)  Üyeleri arasındaki dayanışmayı, üyelerin kişisel ve mesleki gelişimlerini sağlayacak eğlence, konser, konferans, toplantı, gezi ve bunun gibi sosyal, kültürel ve fikri etkinliklerde bulunur.

d)  Yayın ve yayıncılık yapabilir.

e)  Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek yolunda çalışmalarda  bulunmak üzere gerekli kurulları oluşturabilir, benzer dernek ve kuruluşlarla kuruluş amacına hizmet edecek işbirlikleri yapabilir, sosyal platformlar oluşturabilir, gerekirse özdeş amaçla kurulmuş veya kurulacak üst kuruluşlara katılabilir.

f) Dernek üyelerine ve üyelerinin 1. derece akrabalarına, hayati önem taşıyan ve mücbir sebebe dayanan şartlarının oluşması halinde yönetim kurulu kararı ile sosyal ve ekonomik yardımlarda bulunabilir.

DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMANIN ŞART VE ŞEKİLLERİ

ÜYE OLMA

Madde: 3-  Yürürlükteki Dernekler Yasasına aykırı nitelikleri olmamak kaydıyla; AKBANK T.A.Ş. TEFTİŞ KURULU’nda Müfettiş Yardımcısı veya Müfettiş unvanıyla görev yapan veya yapmış olan kişiler dernek  üyesi olabilir.

Madde: 4-  Üçüncü maddeki koşulları taşıyanlar derneğe üye olmak istedikleri takdirde bu isteğini içeren bir dilekçe ile Yönetim Kurulu’na başvurulur. Yönetim Kurulu en geç 30 gün içinde bu isteği karara bağlar. Üyeliğin başlaması için giriş talebinde bulunan yıla ait ÜYELİK GİRİŞ AİDATI ile YILLIK ÜYELİK AİDATININ TAMAMININ üyeliğe kabul kararından itibaren engeç 30 gün içinde Derneğe ödemesi şarttır.

ÜYELİK HAKLARI

Madde: 5-  Üyeler genel kurula katılma hakkına sahip oldukları müddetçe eşit haklara sahiptir. Tasfiye halinde 28. madde hükümleri geçerlidir.

ÜYELİKTEN ÇIKMA

Madde: 6-  İsteyen her üye üyelikten ayrılabilir. Ayrılan üyenin ayrıldığı tarihten itibaren Dernek imkanlarından istifadesi söz konusu değildir. Ayrılmak isteyenler, bu dileklerini yazılı olarak Yönetim Kurulu’na bildirdikleri ayın sonundan itibaren Dernekten ayrılmış sayılırlar. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Ancak, üyenin, üyelikten ayrılması halinde Yönetim Kurulu varsa birikmiş borçlarını silebilir.

ÜYELİĞİN DÜŞMESİ

Madde: 7-  Dernek üyeliği aşağıdaki hallerde kendiliğinden düşer:

a)  Ölüm,

b)  Yargı organlarınca verilen kesin hükme göre madeni hakları kullanma ehliyetini yitirmek veya yürürlükteki Dernekler Yasasına  göre üye olma vasfına engel bir halin ortaya çıkması.

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA ve ÜYELİĞİN ASKIYA ALINMASI

Madde: 8-  Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren durumlar şunlardır:

a)  Derneğin çalışma düzenini bozmak, dernek amacıyla bağdaşmayan davranışlarda bulunmak,

b)  Verilen görevlerden sürekli kaçmak veya kaçınmak,

c)  Yazılı uyarmaya rağmen yıllık aidatını bir sonraki yıl sonuna kadar ödememek,

d)  Dernekle ilgili yasalara, dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak.

e) Bankacılık ve denetim mesleğinin ilkelerine aykırı fiiller nedeniyle çalışılan kurumdan çıkarılmış ve ya istifaen ayrılmış olmak,

f) Yüzkızartıcı suçlardan hüküm giymek

Yukarıda belirtilen  eylemlerde bulunanlar Disiplin Kurulu’nun teklifi ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile üyelikten çıkarılırlar. Üyelikten çıkarılanlar bu karara ilk Genel  Kurula yazılı başvurmak suretiyle itiraz edebilirler.

Dernek üyeliğinden çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığından hak iddia edemez.

Yazılı uyarıya rağmen yıllık aidatını bir sonraki yılın Haziran ayı sonuna kadar ödemeyen üyelerin üyelikleri Disiplin Kurulu’nun teklifi ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile askıya alınabilir.

Disiplin Kurulu, çalıştığı kurum veya yasal merciler tarafından hakkında soruşturma yürütülen üyelerin üyelikleri, soruşturma sonuçlanıncaya kadar Disiplin Kurulu’nun teklifi ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile askıya alınabilir.

Üyelikleri askıya alınan üyeler yıllık aidatlarını ödemekle mükelleftirler. Ancak derneğin faaliyetlerinden yararlanamaz, genel kurul toplantılarında oy kullanmaz ve dernek varlıkları üstünde hak iddia edemezler.

Üyelikleri askıya alınan üyelerin üyelikten çıkarılması veya tekrar üyeliğe kabulü Disiplin Kurulu’nun teklifi ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile mümkündür.

DERNEĞİN ORGANLARI

Madde: 9-  Derneğin organları şunlardır:

a)  Genel Kurul,

b)  Yönetim Kurulu,

c)  Denetim Kurulu,

d)  Disiplin Kurulu,

GENEL KURUL

GENEL KURUL GÖREV VE YETKİLERİ

Madde: 10-  Genel Kurul Derneğin en yetkili organıdır. Görev ve yetkileri şunlardır:

a)  Derneği ilgilendiren tüm sorunları en yetkili üst organ olarak karara bağlamak,

b)  Yönetim ve Denetim Kurullarının çalışma raporlarını görüşerek, bu kurulları aklamak veya haklarında dava açılmasına karar vermek,

c)  Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek,

d)  Üyelik giriş ve yıllık üyelik aidatlarını belirlemek ve bu miktarları günün ve derneğin şartlarına uyarlamak,

e)  Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurullarını seçmek,

f)   Tüzük değişikliği yapmak,

g)  Derneğin dağılmasına veya tasfiyesine karar vermek,

h)  Üyelik talebinin reddine dair Yönetim Kurulu kararına karşı üyenin yaptığı itirazlarla, dernekten çıkarılan üyelerin itizarlarını kesin olarak karara bağlamak.

i)    Derneğe gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması veya üzerinde herhangi bir takyidat tesisi hususlarını sonuçlandırmak veya bu hususta Yönetim Kuruluna yetki vermek,

j)    Derneğin amaçlarına ulaşabilmesi için  Yönetim Kurulu’na direktifler ve yetkiler vermek,

k)  Mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılacağı belirtilen diğer görevleri yapmak.

GENEL KURUL TOPLANTILARI

Madde: 11-  Genel Kurul;

1- Olağan şekilde, 2 yılda bir, Mart ayı içerisinde, Yönetim Kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

2-Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.

Yönetim Kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

TOPLANTIYA KATILACAKLAR VE ÇAĞRI USULÜ

Madde: 12-    Derneğin, üyelikleri devam eden ve aidat borcu bulunmayan tüm üyeleri Genel Kurula katılabilir. Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler.

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya   yazılı yada elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, ikinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

GENEL KURUL TOPLANTI YERİ

Madde: 13-  Genel kurul toplantıları dernek merkezi olan İstanbul’da yapılır.

GENEL KURUL TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI

Madde: 14-  Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır.

İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu  ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

Genel Kurul Kararları toplantıya iştirak eden üyelerin salt çoğunluğu ile ve açık oylama suretiyle alınır. Ancak derneğin organları gizli oyla, veya genel kurulca kabul görmesi halinde açık oyla seçilir. Tüzüğün 27  ve 28 inci maddelerinde öngörülen çoğunluk halleri saklıdır. Genel kurulda alınan kararlar toplantıda hazır bulunmayan tüm üyeler için de geçerlidir.

GENEL KURUL TOPLANTISININ YAPILIŞ USULÜ

Madde: 15-  Dernek Genel Kurul toplantıları, ilanda belirtilen ve mahallin en büyük mülki amirine bildirilen gün, saat ve yerde yapılır.

Genel kurula katılacak üyeler,yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

14.ncü madde de belirtilen sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, bir başkan vekili ile iki katip seçilir.

Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanına aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.

Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10’u tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Oy kullanma hakkına haiz her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanır. Üyeler kendilerini ilgilendiren konularda oy veremezler.

YÖNETİM KURULU

Madde: 16-  Yönetim Kurulu, Derneğin ikinci derecede yetkili karar organıdır. Yönetim Kurulu 7 asil ve beş yedek üye olmak üzere Genel Kurulca gizli oyla, veya genel kurulca kabul görmesi halinde açık oyla seçilir. Seçim sırasında Yönetim Kurulu asıl ve yedek üye adayları asil ve yedek üye olarak ayrı ayrı belirlenir ve oylanır. Asil üye adayları arasından en çok oy alan 7 kişi asil üye, yedek üye adayları arasından en çok oy alan beş kişi yedek üye olur. Oy eşitliği olduğu taktirde kura usulüne başvurulur. Asil üyeliklerde boşalma olduğunda yedek üyelerin aldıkları oy sırasına göre göreve çağırılması zorunludur. Yönetim Kurulu yedek üyeleri aynı zamanda muteakip dönem Yönetim Kurulu asil üyeliklerinin tabii adayıdır. Seçimden sonra Yönetim Kurulu üyeleri toplanarak aralarında bir Başkan iki Başkan Yardımcısı, bir Yazman, bir Sayman seçerler.

Madde: 17-   Yönetim Kurulu, en az 5 üyenin katılmasıyla ayda asgari bir defa önceki toplantıda belirlenen gün ve saatte toplanır. Kararlarda asgari 4 üyenin olumlu oyu gereklidir. Toplantıda bulunan üyelerden birinin görüşülmesini istediği bir konuya ait yazılı teklifin gündeme alınması zorunludur.

Gündem ve alınan kararlar Noterlikçe onaylı karar defterine yazılır ve mevcut üyeler tarafından imzalanır.

Madde: 18-   Yönetim Kurulu üyelerinden biri özürsüz olarak, arka arkaya üç toplantıya gelmez ise o üye Kurul’dan çekilmiş sayılır. Çekilen üye yerine en çok oy almış olan yedek üye göreve çağrılır. On gün içinde çağrıya uymayan yedek üyenin yerine öbür yedek üye davet edilir. Yönetim Kurulu sayısı boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra 4 üyeden aşağı düşerse, Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağırılır.

Çağrının yapılmaması halinde, üyelerinden biri mahkemeye başvurarak toplantının yapılmasını sağlar.

Madde: 19-  Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır:

a)  Derneği yönetmek ve temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya birkaçına yetki vermek,

b)  Derneğin ikinci maddede yazılı amacını gerçekleştirmek için her türlü çabada bulunmak,

c)  Bütçe tasarısını hazırlamak,

d)  Üye olmak isteyenlerin bu isteklerini sonuçlandırmak, üyelikten çıkartılması veya üyelikleri askıya alınması gereken üyeleri, disiplin kurulunun önerisi ile 8. madde uyarınca üyelikten çıkarmak, üyeliklerini askıya almak veya üyelikten çıkarılmasını istediği veya üyeliklerinin askıya alınmasını istediği üyeleri gerekçesiyle birlikte Disiplin Kuruluna bildirmek,

e)  Derneğin gelir,gider ve hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak,

f)  Derneğin faaliyetleri için gerekli gördüğü sayıda ücretli personeli istihdam etmek, istihdam edilenleri işten çıkarmak, personelin ücretlerini, tazminatlarını ve haklarını tespit etmek ve ödemek,

g)  Genel Kurul kararlarını uygulamak,

h) Yasaların verdiği olanak ve yetki çerçevesinde ve Genel Kurul kararları doğrultusunda gayrimenkuller almak veya mevcut gayrimenkuller üzerinde herhangi bir ayni hak tesis etmek,

i)  Derneğin ihtiyacı olan menkulleri almak,

j) Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

GÖREV BÖLÜMÜ

Madde: 20- Başkan olmadığı taktirde, Başkanın belirleyeceği Başkan yardımcılarından biri derneği temsil eder ve Yönetim Kurulu toplantılarına Başkanlık eder. Başkan Yönetim Kurulu üyelerinin tümünün katılacağı toplantılarda seçilir. Yönetim Kurulu dilerse yapacağı toplantı ile kendi arasında görev taksimi yapabilir ve derneğin tüzükte belirtilen esaslar doğrultusunda dışarıya karşı nasıl ve ne şekilde temsil ve ilzam edileceğini belirler. Sayman, derneğin hesaplarını tutar, kıymetini korur. Yazman yazışmaları yönetir. Görevliler özürlü olarak bulunmadıkları zaman başkan üyelerden birini özürlü üyenin işini vekaleten yapmakla görevlendirebilir

Madde: 21-   Yazışmalara ilişkin belgeler Başkan veya Başkan Yardımcılarından birisi ile Yazman veya Vekili tarafından birlikte imzalanır. Zorunlu hallerde, Başkanın yazılı talimatıyla, herhangi  iki üye de yazıları imzalayabilir. Tahsilat belgeleri dışında kalan hesap işleri ile ilgili bütün belgeler Başkan veya Başkan Yardımcılarından birisi ile birlikte Sayman veya Vekili tarafından imza edilir. Dernek gelirlerinin tahsiline ait alındı belgeleri; derneğin mühürü veya kaşesi altında, Yönetim Kurulunca alınan ve en büyük mülki amirce tescil edilen kararda belirtilen gelirleri toplamaya yetkili sayman veya diğer üyelerden biri tarafından imzalanabilir.

DENETİM KURULU

Madde: 22-  Denetim Kurulu, Genel Kurulca gizli oyla veya genel kurulca kabul görmesi halinde açık oyla seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Denetim Kurulu ilk toplantısında aralarından birini başkan seçer. Başkan Kurul toplantılarını yönetir.

Denetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

a)  Derneğin bütün işlemlerini, hesap ve defterlerini denetlemek,

b)  Yönetim ve mali denetim sonuçlarıyla, bilanço ve gelir gider hesaplarına ait incelemelerini bir raporla Genel Kurul’a sunmak,

c)  Denetleme esnasında gördüğü noksanlıkları ve tüzük hükümlerine aykırı işlemleri bir raporla Yönetim Kuruluna bildirip gerekli düzeltmelerin yapılmasını istemek,

d)  Yönetim Kurulu’nun çalışmalarında dernek yararına aykırılık görmesi halinde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak.

Bu kurul denetleme görevini altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurul’una ve toplandığında Genel Kurul’a sunar. Denetçiler oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurul toplantılarına katılabilirler.

e) Kanun ve yönetmeliklerde belirtilen diğer görevleri yapmak

DİSİPLİN KURULU

Madde: 23-  Disiplin Kurulu, Genel Kurulca gizli oyla veya genel kurulca kabul görmesi halinde açık oyla seçilen üç asıl ve bir yedek üyeden oluşur.

Disiplin Kurulu ilk toplantısında aralarından birini başkan seçer. Başkan Kurul toplantılarını yönetir. Disiplin Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından gönderilmiş olan işleri karara bağlar. Üyelerin, üyelikten çıkarılma veya askıya alınma durumlarını karara bağlayarak Yönetim Kurulu onayına sunar. Disiplin Kurulu, kendisine verilmiş olan işleri en çok bir ay içerisinde gerekçeli olarak karara bağlamak zorundadır. Karar verilmeden önce ilgiliden yazılı savunmasını 15 gün içerisinde Kurul Başkanlığına verilmesi istenir.

Disiplin Kurulu, tam üye sayısı ile toplanarak kararlarını çoğunlukla alır. Toplantı zamanında özürlü olarak bulunmayan üye yerine yedek üye göreve çağrılır. Disiplin Kurulu kararları Yönetim Kurulu’na yazılı olarak derhal bildirilir. Disiplin Kurulu kararları Yönetim Kurulu onayıyla geçerlik kazanır. Yönetim Kurulu yedi gün içinde bu kararı taraflara yazılı olarak duyurur. İlgililer, Disiplin Kurulu kararlarına dilekçe ile başvurmak suretiyle ilk Genel Kurul toplantısında itiraz edebilirler.

DERNEĞİN GELİRLERİ

Madde: 24-   Derneğin Gelirleri Şunlardır:

a)  Miktarı her yıl için Genel Kurulca uyarlanarak belirlenen ÜYELİK GİRİŞ AİDATI,

b)  Miktarı her yıl için Genel Kurulca uyarlanarak belirlenen  her yıl ve en geç Haziran ayı sonuna kadar üyelerden alınacak YILLIK ÜYELİK AİDATI,

c)  Üyelerin aidat dışında yapacakları bağışlar,

d)  Yayın organları gelirleri,

e)  Düzenlenecek eğlence,konser ve konferanslarla diğer sosyal faaliyetlerden elde edilecek gelirler,

f)   Kanunlar çerçevesinde toplanan diğer bağış ve yardımlar,

g)  Derneğin malvarlığından elde edilen gelirler.

GİDERLER VE VARLIKLARIN KORUNMASI

Madde: 25- Tüm giderler Yönetim Kurulunun kararıyla yapılır. Derneğin üyelerine karşı olan sorumluluklarını zamanında yerine getirebilmesi ve dışarıyla karşı temsilinde aksamalara yol açılmaması bakımından,belli nedenlerle alışkanlık  haline getirilmiş harcamaları tek başına yapma yetkisi bu konuda yapılacak harcamaların türü ve üst sınırı önceden genel bir Yönetim Kurulu kararıyla saptanmış olmak koşuluyla, üyelerin tümüne ya da bir kısmına verilebilir. Ancak, miktarı ne olursa olsun ve kim tarafından yapılırsa yapılsın, önceden karar verilmemiş harcamalar, yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlanır. Her ödemenin harcama belgesine dayandırılması zorunludur. Saymana Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda avans verilebilir. Yönetim Kurulu, 10 günden fazla bir süreye yayılacak harcamalarda bu avansın kısmi olarak verilmesini karar altına alabilir. Derneğin tahsil ettiği paraların, saymanın avans olarak tutabileceği miktarın üstündeki kısmı, Yönetim Kurulu’nca tesbit edilecek bankalara en geç 3 iş günü içerisinde yatırılır.

Yönetim Kurulu; YTL ve YP mevduat, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından ihraç edilmiş hazine bonosu ve devlet tahvili, repo ve bunlara benzer çok düşük riskli yatırım araçları ile ilgili her türlü mali işlemi dernek adına yapabilir, satın alabilir ve satabilir. Dernek hesaplarından para almak ve çek keşide etmek, Başkan veya Başkan Yardımcılarından herhangi biri  ile Sayman veya Vekilinin ikili imzaları ile mümkündür.

DERNEĞİN DEFTER VE KAYITLARI

Madde: 26-  Dernek aşağıda yazılı defterleri tutar:

a)  Üye kayıt defteri. Derneğe girenlerin kimlikleri,derneğe giriş tarihleri ve yıllık aidatları bu deftere yazılır.

b)  Karar defteri. Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı başkan ve üyelerce imzalanır.

c)  Gelen ve giden evrak defteri. Gelen ve giden evrak tarih ve numarası ile bu deftere kaydolunur. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalarında saklanır.

d)  Gelir ve gider defteri. Dernek namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların da verildikleri yerler,açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.

e)  Bütçe kesin hesap bilanço defteri. Bütçe kesin hesap ve bilançolar bu deftere işlenir.

f)   Demirbaş defteri. Derneğe ait demirbaş eşyalar bu deftere işlenir. Bu maddede sayılan defterlerin Noterden tasdikli olması zorunludur.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Madde: 27-  Tüzük, Yönetim Kurulunun veya Genel Kurula katılan üyelerin 1/10 inin yazılı isteği üzerine  Genel Kurulca değiştirilebilir. Tüzüğün değiştirilebilmesi Genel Kurula katılan üyelerin 2/3 nün çoğunluğu ile mümkündür.

DERNEĞİN FESHİ, KENDİLİĞİNDEN DAĞILMIŞ SAYILMASI VE TASFİYESİ

Madde: 28-  Derneğin feshi, kendiliğinden dağılmış sayılması ve tasfiyesi aşağıda belirtilen şekilde olur:

Genel Kurul kararıyla fesih:

Dernek Genel Kurulu’nun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanmaması halinde, üyeler Tüzüğün 11 ve devamı maddelerine göre ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından, beş gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir.

Mahkeme kararıyla fesih:

a)  Yetkili merciilerce Kanunun ilgili maddesi gereğince yapılan yazılı isteme rağmen kuruluş bildirisi ve eklerindeki kanuna aykırılık veya noksanlıklar otuz gün içerisinde giderilmezse,

b)  Olağan Genel Kurul toplantısı tüzükte belirtilen süre içinde yapılmaz veya kanunen teşkili zorunlu organlar oluşturulmaz ve mahallin en büyük mülki amirliğinin yazılı ihtarına rağmen bu zorunluluk üç ay içerisinde getirilmezse,

Dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirinin yazılı ihbar ve Cumhuriyet Savcılığının açacağı dava üzerine Asliye Hukuk Mahkemesinin kararıyla feshedilir.

Kendiliğinden dağılmış sayılma:

Dernek, kuruluş amaç ve şartlarını kaybettiği veya acze düştüğü veya Yönetim Kurulunun tüzük gereğince kurulmasına imkan kalmadığı veya kanunun ilgili, Tüzüğün 11 ve devamı maddelerinde belirtilen yeter sayısının bulunmaması sebebiyle üst üste iki olağan Genel Kurul toplantısının yapılmadığı hallerde, kendiliğinden dağılmış sayılır. Kendiliğinden dağılma halinin tespiti, dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirinin kararıyla olur.

Tasfiye:

Derneğin Genel Kurul kararıyla fesh edilmesi halinde derneğin malvarlığı en son Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelere üyelik süreleri dikkate alınarak dağıtılır. Derneğin mahkeme kararı veya kendiliğinden dağılmış sayılması halinde, derneğin bütün para, mal ve hakları mahkeme kararıyla derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında Tasfiye Halinde “Akbank Teftiş Heyetinden Yetişenler Derneği” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para,   mal ve hakları, en son Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelere, üyelik süreleri dikkate alınarak devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son Yönetim Kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

DİĞER MEVZUAT

Madde: 29-  Bu tüzükte bulunmayan hususlar için yürürlükte bulunan Dernekler Kanunu hükümleri uygulanır.

KURUCU ÜYELER

Madde: 30-  Akbank Teftiş Heyetinden Yetişenler Derneği kurucu üyelerinin ad ve soyadları ile, meslek ve ikametgahları aşağıda belirtilmiştir:

Adı ve Soyadı Uyruğu Mesleği Adresi
Kenen TEMELLER T.C. Banka Teftiş Krl. Başkan Fenerbahçe Dr. Faruk Ayanoğlu cad. No:13 Kadıköy/İst.
Mahmut Erol ÇELİK T.C. Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mazhar Bey sk. Selamiçeşme / Kadıköy/İst.
Mehmet Behçet TAR T.C. Sigortacı Leylak sk. No:13 D.38 Üstbostancı/İst.
Mesut KARAGÖZ T.C. Sanayici Dr.Mithat Süer sk. No:2 D.10 Erenköy/İst.
Talat Ercan OKUTAN T.C. Banka Müdürü Mevlüt Pehlivan cad. No:18 D.10 Gayrettepe/İst.
İsmail Necdet SOMAYSOY T.C. Banka Müdürü Ataköy 4.Kısım T:O. 154 D.7 Bakırköy / İst.
Ali Hikmet DAĞ T.C. Müşavirlik Moda Caddesi Gündoğdu sk. Güneş apt. D.7 81300 Moda/İst.
Erdal ÖZYILDIRIM T.C. Avukat Tarabya Polat Koru 15/1 Tarabya /İst.
Zeki ÜNAL T.C. Banka Genel Müdür Yardımcısı Sipahioğlu Cad. 15/1 34800 Yeşilyurt/İst.
Bülent DÜŞKO T.C. Eksper ve Vakıf Yöneticisi Talatpaşa Cad. Gökçeler Apt. No.63/9 Bahçelievler/İst.
Abdülkadir TURAN T.C. Avukat Hürriyet cad. 68/5 Küçükçekmece/İst.
Seçkin KÖSE T.C. Banka Müdürü Bağbaşı cad. Hüseyin Ayanoğlu sk. 6/26 Kazasker/İst.
Kasım POLAT T.C. Banka Müdürü İdealtepe Küçüktur Yolu Tuba Sok. No:2 D.4 Küçükyalı/İst.
Şeref KASAR T.C. Banka Müdürü Kozyatağı Beyazkavalye sk. Erdem Sitesi B/2 Erenköy/İst.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın